51%-regeln

51%-regeln inom svensk idrott

Idrottsrörelsen i Sverige har i alla tider varit föreningsbaserad och principen ”en man, en röst” har varit grundläggande. I och med kommersialiseringen och professionaliseringen av främst Fotbollen och Ishockeyn under 90-talet så togs ett beslut om att tillåta bolagisering av klubbar anslutna till Riksidrottsförbundet (RF), då man ansåg att det skulle gagna klubbarna som nu började drivas mer och mer som bolag, med regler om balanserad ekonomi och större och större del av intäkter från sponsring, avtal och souvenirförsäljning.

Beslutet om att låta RF-anslutna klubbar bolagiseras togs på RF-stämman våren 1999, med villkoret att den ursprungliga idrottsföreningen behöll röstmajoriteten i ett ”Idrotts-AB” som man valde att kalla det.  Det är det villkoret som kallas för 51%-regeln och detta regleras av RFs stadgar som samtliga klubbar i Sverige måste följa.

Idag, 10 år efter att bolagisering har möjliggjorts, har endast ett fåtal klubbar bolagiserat sin verksamhet. Stockholmsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby har alla bolagiserat sina fotbollsverksamheter och i förekommande fall sina Ishockeyverksamheter. Örebro SK har bolagiserat sin fotbollsverksamhet. I vissa fall har andra klubbar bolagiserat delar av sina verksamheter, som merchendiceförsäljning eller riskkapitalbolag för spelarköp osv.  Hur ägarbilden ser ut i de bolagiserade klubbarna skiljer sig åt ganska kraftigt. I Djurgården ägs t.ex. bolaget i praktiken fullt ut av Djurgården Fotbollsförening, vilket betyder att medlemmarna har full kontroll över Aktiebolaget. I Hammarbys fall ägs 49% av en enskild ägare (AEG Sweden AB) och i AIKs fall ligger bolaget på börsen och kan handlas av vem som helst.

Fördelarna är främst ekonomiska, ett Aktiebolag får t.ex. dra av momsen på spelarinköp, något som en Idrottsförening inte får, samt utföra emissioner när kassan sinar.

Diskussionen idag rör ett hävande av den regel som säger att Föreningen måste äga minst 51% av rösterna i ett idrotts-AB i RFs stadgar och låta det vara upp till varje Specialidrottsförbund (Svenska Fotbollförbundet, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Innebandyförbundet osv.). En motion om upphävande av 51%-regeln lämnades in av Svenska Ishockeyförbundet och Svenska Fotbollsförbundet till RFs stämma våren 2007, men drogs i sista stund tillbaka av Fotbollsförbundet.

Om en ändring av RFs stadgar skulle gå igenom måste alltså Specialidrottsförbunden (SF) själva rösta igenom ännu en ändring av sina egna stadgar, och sedan skulle även klubbarna själva få rösta om vad dom ville göra, bilda bolag eller inte.

Argumenten för full privatisering av idrottsverksamhet är påfallande ofta ihåliga. Fotbollsförbundets motion baserade sig på ”Känslan hos (icke namngivna) klubbledare” av att det skulle vara bättre. Undersökningar av UEFA och EU visar på att privatiserade klubbar varken har bättre eller sämre ekonomi än medlemsägda och bägge rapporterna landar i slutsatsen i att medlemsägda klubbar generellt sköts bäst.

En full privatisering av en klubb innebär att medlemmarna tappar det inflytande över verksamheten som svensk idrott har baserats på i över 120 år. Det betyder i förlängningen att klubbar kan byta klubbmärke, namn, ort eller arena utan att medlemmarna har något att säga om saken. Skräckexempel finns det gott om, bl.a. så blev SV Salzburg helt plötsligt ”Red Bull Salzburg”, komplett med nytt klubbmärke och nya klubbfärger hämtade från den nya ägaren och energidrycksföretaget som köpte klubben. FC Wimbledon, en av de äldsta klubbarna i Storbritannien, blev Milton Keyns Dons och flyttade från London.

I Sverige har vi exempel på att liknande planer har funnits, men som har stoppats tack vare ett aktivt föreningsdemokratiskt arbete, i Åtvidaberg (som riskerade en flytt till Linköping) och hos Göteborgsklubbarna Örgryte, GAIS och BK Häcken (som diskuterade en nedläggning av elitfotbollen till förmån för ett nytt, gemensamt lag).  I en värld utan 51%-spärren skulle dessa förslag inte kunnat stoppas.

IF Elfsborg, AIK, Hammarbys IFs samt Djurgårdens IF:s medlemmar har via motioner och årsmöten 2009 beslutat att de respektive förening skall verka för att 51%-regeln skall bevaras.

Motioner

Är du intresserad av att skriva en motion angående 51-regeln men känner att du behöver lite vägledning i ämnet så finns nedan ett par redan skrivna motioner.

Allmän motion

Motionen som medlemmarna i IF Elfsborgs röstade igenom på årsmötet 2009.

Annons

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: